Veelgestelde vragen

Vul je postcode in zodat we je snel kunnen helpen met je aanvraag

 1. Krijg ik geld van Leergeld?

  Nee. Leergeld betaalt rechtstreeks aan de vereniging, winkel of school. Soms kan het zijn dat je de nota eerst zelf betaalt en na ontvangst van de betreffende nota wij het bedrag aan je terugbetalen. Dit is altijd in overleg. Je vraagt eerst aan of wij je kunnen helpen, voordat je de kosten maakt.

 2. Hoe voorkomt Leergeld dat mijn omgeving weet dat ik hulp krijg?

  Leergeld begrijpt dat je misschien niet met je situatie te koop wilt lopen. We gaan zorgvuldig om met je privacy. Daar hebben we ook goede afspraken over gemaakt met de mensen met wie we samenwerken.

 3. Wie moet de aanvraag bij Leergeld doen, mijn ex-man of ik?

  Diegene die de kinderbijslag ontvangt kan de intake aanvragen. Dit is ook degene bij wie het kind staat ingeschreven bij de gemeente.
 4. Kan ik niet zelf een fiets ergens aanschaffen en dat ik dan geld van jullie terugkrijg?

  Nee, wij hebben een regeling getroffen met een specifieke fietsenwinkel, waar een nieuwe fiets kan worden opgehaald
 5. Hoe lang duurt de aanvraagprocedure?

  De aanvraagprocedure duurt ongeveer 6 weken.
 6. Wat moet ik de intermediair van Leergeld laten zien als die langskomt?

  De contactpersoon zal je altijd vragen naar:

  • Je laatste loonstrook of uitkeringsoverzicht (ook van je partner);
  • Het afschrift van je bankrekening.
  • Verder kan er gevraagd worden naar schulden, afbetalingsregelingen en inkomensgegevens van andere inwonende volwassenen.
 7. Mijn kind heeft de middelbare school afgerond en begint aan een vervolgopleiding. Vergoedt Leergeld kosten?

  In eerste instantie verwijzen we door naar de potjes die hiervoor beschikbaar zijn. Zo is er een MBO-fonds waarvoor je via Leergeld een inkomenscheck kunt doen. Als wij die inkomensverklaring kunnen afgeven, kan het MBO-fonds je helpen. Mocht er dan nog een tekort optreden, dan kan stichting Leergeld verder hulp bieden. Let op: tot de 18de verjaardag.
 8. Mijn kind is 18 geworden en woont nog thuis. Kan Leergeld mij helpen?

  Stichting Leergeld kan zelf geen kosten vergoeden voor kinderen die 18 jaar of ouder zijn. We kunnen wel voor je bekijken of je hulp kunt krijgen uit een ander potje: Nationaal Fonds Kinderhulp. Ook hiervoor geldt, dat je eerst moet aanvragen voordat je de kosten maakt. Meer informatie vind je op de website van Kinderhulp.

  Kijk op op de website van DUO voor informatie voor studenten, terugbetalers en leraren. Hier vind je informatie over studiefinanciering, studieschuld, reizen, lesgeld, diploma’s en staatsexamens.

 9. Kan ik onbeperkt aanvragen doen voor mijn kind?

  Je kunt voor sport- en cultuuractiviteiten voor maximaal €400 per kind jaar aanvragen doen. Voor zwemles, fietsen en schoolspullenpas (incl computers) gelden andere voorwaarden.